Koffiebonen

De beste koffiebonen … wie wil ze niet hebben? In de supermarkt vind je honderden koffiepakken die verschillende soorten bonen hebben. Deze bonnen komen uit verschillende hoeken van de wereld en dat is niet zo gek. De beste koffie wordt immers buiten Europa geproduceerd, zodat jij lekkere kopjes koffies kunt inschenken. Maar, welke soorten koffie zijn het beste zijn om te drinken? En waarom worden de lekkerste koffiebonen in andere continenten gekweekt?

Welke koffiebonen kun je allemaal kopen?

Alle koffiebonen zijn zaden van de koffieplant en deze zitten in de bessen die aan de plant groeien. Wanneer de bes rijp is, worden de bonen geoogst en verwerkt. In de hele wereld zijn Arabica en Robusta de twee bekendste bonen. Deze soorten bonen hebben weer verschillende soorten onder zich. De Arabica-plant kan het beste op grote hoogte worden geplaatst, omdat ze daar gevoeliger zijn voor parasieten en ziekten. De weerstand van de plant is laag en dit zie je terug in het cafeïnegehalte. De bonen van deze plant groeien heel traag en ze zijn heel hard. Bovendien beschikken ze over een zachte en aromatische smaak. Daarentegen zijn de bonen van Robusta robust. Deze plant beschikt over meer weerstand en kan op lager gelegen plekken groeien. Als gevolg daarvan hebben de bonen van de Robusta-plant een cafeïnegehalte van ongeveer 70%. Dit komt omdat de Robusta-plant regelmatig aan dieren en parasieten wordt gesteld. Verder werkt de cafeïne als een bescherming tegen parasieten. De totale koffiemarkt bestaat voor 70% uit Arabica-bonen en 30% uit Robusta-bonen. Doordat beide koffiesoorten anders zijn, is er sprake van een goede combinatie.

Herkomst van de lekkerste koffiebonen

De beste koffiebonen groeien rond de evenaar en dat heeft allemaal met het klimaat te maken. De perfecte bonen worden het beste in een klimaat gekweekt waar er sprake is van een warme temperatuur, veel regen en weinig tot geen wind. Doordat er een tropisch klimaat in Midden- en Zuid-Amerika heerst, worden de meeste bonen daar gekweekt. Zo vind je in Colombia volle, zachte en nat bereide koffiesoorten. In Zuid-Amerika vind je ook de grootste speler in de koffie wereldproductie: Brazilië. Brazilië levert immers ongeveer 1/3 van de totale wereldproductie en de koffiesoorten uit dit land komen van de Bourbonplant. Deze hebben een lage zuurgraad en chocolade, nootachtige smaken.

Top aanbieders

1 Koffietheeplaza
2 Koffietheeplaza
3 Koffietheeplaza
4 Koffietheeplaza
5 Koffietheeplaza
6 Koffietheeplaza
© Koffiewinkelonline.nl 2024 / Partners / Privacy & Disclaimer / Sitemap