Oploskoffie

Oploskoffie

Oploskoffie wordt gemaakt van geconcentreerd gezette koffie, waar het water later weer is uitgehaald. Het eindproduct bestaat uit pure korreltjes koffie of een koffiepoeder. Dit kan uitstekend worden bewaard en je hebt alleen heet water of hete melk nodig om eenvoudig een kopje koffie te zetten. Er zijn twee manieren waarop je water uit de geconcentreerde koffie kunt halen: sproeidrogen in hete lucht of vriesdrogen bij -40 graden Celsius. Maar, wist je dat oploskoffie niet uit het Westen komt? Hoe bewaar je koffiepoeder voor een lange tijd? En zijn er speciale drankjes die je met deze koffie kunt bereiden?

Geschiedenis

In 1901 ontdekte de Japanse wetenschapper Satori Kato deze soort koffie. George Constant Louis Washington en het koffiemerk Nescafé hebben het proces voor koffiepoeder verder ontwikkeld in 1910. Uiteindelijk werd dit product in 1938 in de Verenigde Staten en na de Tweede Wereldoorlog in Europa gelanceerd. In 1954 kwam Douwe Egberts met Moccona koffiepoeder in potjes van 50 gram. In de jaren '70 en '80 werd deze koffie een enorme hype in Nederland. Maar liefst 70% van alle Nederlandse huishoudens dronk elke dag deze koffie. Tegenwoordig kun je deze koffie overal in elke supermarkt kopen en elke winkel heeft zelf bekende en eigen merken. Denk bijvoorbeeld aan AH Koffie.

Oploskoffie produceren

Het productieproces van oploskoffie lijkt op dat van normale koffie. De groene koffiebonen worden voorzichtig gekozen, gebrand en gemalen. Nadat de bonen gemalen zijn, wordt de koffie in water opgelost. Deze tussenstap heet extractie. Daarna wordt dit gedroogd of in sommige gevallen in geconcentreerde, vloeibare vorm bewaard. Dit wordt allemaal gedaan met een vriesdroog- of sproeidroogtechniek. Hoewel sproeidrogen financieel veel beter is, houdt men zich vaker bezig met vriesdrogen, omdat het een hoogwaardiger koffieproduct oplevert. Nadat dit gedroogd is, wordt de koffie in zakken, potten, blikken en pakken gezet. Vervolgens wordt de koffie naar cafés, winkels en kantoren vervoerd en natuurlijk jouw koffiemok!

Populariteit door de jaren heen

Je kunt heel makkelijk de koffiepoeder bewaren. Doordat het een lange houdbaarheid heeft, kun je het op een droge plek bewaren voor veel maanden. Dankzij de duurzame verpakking van deze koffie is dit product door de jaren heen in verschillende situaties gebruikt. Van raketvluchten naar de maan tot trektochten door het oerwoud, oploskoffie is altijd zeer populair geweest.

Speciale drankjes bereiden

Je kunt een Frappé bereiden, wanneer je opgeklopte oploskoffie koud water geeft. Dit is een schuimend Grieks koffiedrankje en het is uitgegroeid tot de nationale smaak van dit tropisch en extravagant land.

Terug naar overzicht

Top aanbieders

1 Koffietheeplaza
2 Koffietheeplaza
3 Koffietheeplaza
4 Koffietheeplaza
5 Koffietheeplaza
6 Koffietheeplaza
© Koffiewinkelonline.nl 2024 / Partners / Privacy & Disclaimer / Sitemap